Virussökning

Virussökning gör du när du misstänker att du blivit drabbad av virus i din dator.

Virussökning manuellt

Du använder ditt befintliga antivirusprogram för att manuellt starta en virussökning, detta när/om du misstänker ett virusangrepp som sagt. Virussökningen kommer att scanna igenom datorns minne och alla filer som finns på alla hårddiskar / USB-minnen osv som är anslutna. Räkna med att denna procedur kan ta tid! Ett bra tillfälle att ta en kopp kaffe kanske? Låt sökningen jobba klart och notera sen resultatet, det kommer att visa hur många filer som genomsökts och hur många av dom som innehåller någon form av skadlig god (läs virus). En del antivirus program avbryter sökningen när ett virus påträffas och du får då frågan om hur du vill hantera den upptäckta skadan. Man kan tex välja att radera filen, försöka reparera filen (dvs viruset tas bort från filen) eller lägga filen i en karantän (kan vara bra om du inte vet om filen går att ta bort eller inte). Väljer du ta bort finns risken att datorn slutar fungera om filen visar sig vara nödvändig för systemet / operativsystemet.

Virussökning schemalagd

I förebyggande syfte bör man sätta upp en schemalagt virussökning, detta för att i god tid hitta virusskadade filer och vidta åtgärder innan viruset hinner sprida sig och göra större skada. Nackdelen med just virussökningen är att datorn får jobba ganska hårt och det kan bli trögt att använda datorn samtidigt, för att undvika detta kan man schemalägga sökningen till tider eller tidpunkter då datorn står på men inte används. Många antivirus program har stöd för att känna av när datorn har varit på en viss tid utan att den har använts och kan du starta upp en sökning. Denna schemaläggning kan alltså kombineras med ett visst antal tillfällen i månaden eller veckan och med ett tillfälle då datorn står oanvänd.

Antivirus uppdatering

För att en virussökning ska kunna hitta så många och så nya virus som möjligt är det viktigt att man ser till att antivirus-programmet är uppdaterat, det ska helst ske varje dag. Vid en uppdatering laddas nya virusdefinitioner ner från antivirusprogram tillverkaren. Dessa virusdefinitioner är vad som står som grund när virusprogrammet ska detektera virus i datorn.

märkt med , .

{ 0 kommentarer… skriv en nu }

Skriv en kommentar


nio − fem =

« Föregående

Nästa »