Så gör du ditt facebook konto säkert

Att bli av med sitt facebook-konto är inte kul. Det är tyvärr ganska vanligt att man får sitt konto hackat på olika sätt. Här följer några råd som gör ditt facebook säkert!

Att få sitt facebook-konto hackat, eller som en del känner, stulet. Är verkligen inte roligt att råka ut för. När kontot blir hackat kommer du inte själv in på din facebook-sida. Någon annan har tagit över, och ofta byter dom ut ditt lösenord och andra uppgifter, tex epost-adress och telefonnummer, så du inte heller kan återställa ditt lösenord. I vissa fall så raderas även kontot helt, alla dina inlägg, bilder, dina vänner – borta.

Hur kan det då komma sig att så många drabbas? Även om man har väldigt svårgissade lösenord så kan man drabbas. Anledningen är att man klickar på inlägg/länkar på facebook, dessa länkar ges då behörighet till att tex se uppgifter om din facebook-profil. I vissa fall ges även full behörighet till din profil! Dom som har gjort länken kan alltså agera på facebook som om dom vore du själv.

Tips 1: Klicka aldrig på inlägg/länkar på facebook som tex ”vad betyder ditt namn”, ”hur kommer du se ut som gammal” osv. Dessa sprids vidare när du klickar och kan alltså medföra skadlig kod.

Så hur ska man göra för att göra sitt konto säkrare?

Aktivera tvåfaktorsautentisering. Kanske låter som ett svårt ord men det är ganska enkelt och väldigt effektivt. Det innebär att varje gång du ska logga in på en ny enhet så måste du använda dig av 2 oberoende sätt. Tex, du loggar in med ditt lösenord som vanligt, men behöver även ange en kod som skickas via SMS till din telefon eller en kod som genereras i en separat app. Att aktivera 2-faktorsautentisiering gör det väldigt svårt för en obehörig att ta sig in på ditt konto.

Tips 2: Aktivera 2-faktors autentisering på facebook nu.

2-faktorsautentisering ska helst användas på alla dina viktiga konton, facebook, instagram, twitter osv. Men viktigast är nog ditt epostkonto, tex gmail, hotmail, yahoo. Din mail är oftast kopplad till alla dina andra konton i olika sociala medier.

Olika sätt att generera en säker autentiseringskod

Ladda ner tex Google Authenticator, Microsoft Authenticator (Android), Microsoft Authenticator (Apple) där du kan samla alla dina konton. Authenticatorapparna genererar engångslösenord som du kan använda när du loggar in på en ny enhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *