Utpressning via epost med ditt lösenord?

Har du fått epost där någon hotar att sprida bilder på dig? Påstår dom att dom har hackat ditt epostkonto? Ibland skickar dom t.o.m. med lösenordet som du påstås ha använt. Du ombeds att betala en summa pengar via Bitcoin (utpressning).

Betala inga pengar!

Det hela är en stor scam. Det har sitt ursprung i ett antal stora sajter som för (många) år sedan blev hackade, och alla kontouppgifter med lösenord blev ”allmänt kända”. Några eller någon person har nu helt enkelt satt i system att hota alla vars konto någon gång har blivit hackad. Dom använder sig alltså av gamla uppgifter och skickar med ett lösenord som du troligen använde då. Förhoppningsvis har du bytt lösenord för länge sen.. Även om du inte har gjort det så ska du inte tro på det dom försöker lura i dig, att dom har hackat din enhet (ex router) och installerat programvara som automatiskt tar alla dina nya lösenord.

Dom påstår även att dom har sparat ner bilder / filmer från din dators webbkamera (film på dig), vilket också är helt påhittat. Många som fått dessa hot har inte ens en webbkamera.

Det hela är lurendrejeri. Betala inget.

Byt lösenord. Gör det regelbundet. Ha inte för enkla eller samma lösenord till flera system.